Nieuws

In het donker geteeld

Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, wordt in het donker geteeld. Zodra de groente namelijk boven de grond komt en teveel in het licht staat is de kleur niet meer wit maar groen.
Onze witlof komt deze week van Puur Origine uit het Limburgse Grubbenvorst, een van de weinige telers die de witlof nog in de grond teelt. De witlofteler zaait in mei de witlofpennen bij enkele biologische akkerbouwers. Deze verzorgen de plantjes de gehele teelt totdat ze rijp zijn. Vanaf oktober worden de pennen gerooid en naar de kwekerij gebracht. Hier worden ze gesorteerd en komen ze in de vriescel. Per week wordt een gedeelte voor de tweede keer in de grond gezet. Na drie weken is de witlof  klaar voor de oogst.
Bewaar witlof afgedekt en in het donker. In de koelkast blijven de struikjes een week lang lekker vers. Mangold is een stevige bladgroente, waarvan zowel de steel als het blad gegeten kunnen worden. Lang geleden was mangold veel bekender dan tegenwoordig. Qua uiterlijk lijkt mangold erg op paksoi, maar de structuur is steviger en de smaak lijkt meer op die van zijn familieleden spinazie en snijbiet.

 

Bij de aanbiedingen staan natuurlijk niet alleen maar eerder genoemde groentes maar ook andere heerlijke producten waar we trots op zijn. De olijfolie van Agrinatura bijvoorbeeld. In een heuvelachtig gebied in de omgeving van Andria in Italië ligt het landgoed van Giancarlo Ceci. Al generaties lang worden hier producten gemaakt met de grootst mogelijke zorg en respect voor de natuur. Een van de traditionele bezigheden op het familiebedrijf is het maken van heerlijke olijfolie. De olijven worden direct na de oogst verwerkt tot deze extra vergine olijfolie. Dat de olie koudgeperst en ongefilterd is proef je aan de sterke en intense olijfsmaak.
De gebroeders Parra produceren met hun Spaanse wijnhuis heerlijke biologische en biodynamische wijnen. De rode biologische Tempranillo is een krachtige en levendige wijn, die je meevoert naar de wijngaarden in de Spaanse heuvels. Het bedrijf werkt met een gesloten kringloop en maakt graag gebruik van dierlijke kracht. Ezel Isaiah drijft de kneusmolen voort en loopt met zijn moeder Manuela rond op de boerderij. De Tempranillo-druif is vroeg rijp en wordt als één van de eerste geoogst. De druivensoort behoort tot de beste van Spanje en vormt de kern van veel topwijnen. De rode wijn heeft een fruitige en stevige smaak die helemaal tot zijn recht komt bij braadstukken, steaks, stoofschotels en geroosterde kalkoen.

 

Met al deze en nog veel meer mooie producten belooft het weer een heerlijke week te worden, ik wens het u van harte toe.

 

Hartelijke groet,

 

Gräcie Kluytmans
namens het Odin webwinkelteam

 

Heeft u vragen of opmerkingen over de Odin Webwinkel, neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.30 uur via telefoon: 0345 - 57 51 54 of e-mail webwinkel@odin.nl.