Nieuws

De kunst van het bakken

 

 

Wanneer we het hebben over bakken gaat bij mij gelijk de receptenmolen draaien. Voor mijn tijd bij Odin werkte ik namelijk in een bakkerij. En met de mooie oogstaanbiedingen zoals wortels, appels en pompoen kunt u uw hart ophalen met zowel hartige als zoete taarten.  Terwijl onze boeren nog steeds druk zijn met oogsten, gaat bij ons de oven alvast aan. Vorige week vertelde ik u al over het goede appeljaar. Dus hoe kunnen we deze oogsttijd nu beter vieren dan met een heerlijke appeltaart? U kunt bij ons natuurlijk een heerlijk kant en klare taart bestellen maar een zelfgemaakte blijft toch het allerlekkerst. In mijn tijd bij de bakkerij werkten we op een dag zo 100 appeltaarten weg. Eerst deeg maken, spijs mengen met vanilleroom. dit over de bodem smeren en dan vullen met het appelmengsel. We maakte de taart op de traditionele manier, appels, rozijnen en kaneel waren de belangrijkste ingrediënten. Nu ik hier bij Odin werk en geen 100 appeltaarten meer bak op een dag, geniet ik er ook weer meer van om zelf appeltaart te bakken. Hoewel ik vroeger altijd trouw het recept van mijn oma volgde, vind ik het tegenwoordig ook leuk om daar een twist aan te geven. Bijvoorbeeld in dit recept besmeer ik de bodem eerst met een laagje vanille crème. Daarna vul ik de taart onder andere met appels, noten en rozijnen of dadels. Wilt u eens wat anders bakken dan een appeltaart dan is misschien het heerlijke pompoentaart recept van mijn collega Joyce wat voor u? Lekker als toetje met een lepel crème fraÎche of slagroom voor een echt herfstgevoel.


Met de vingers in de grond
Na een herfstachtige week lijken de temperaturen de komende dagen weer wat te gaan stijgen. Een mooie kans dus om nog even wat in de tuin te doen voordat de kou echt doorzet. Misschien zelfs nog even krokusbolletjes planten in de tuin of bij de kunsthal? Daarna nog even lekker in de tuin zitten met een koud biertje of een glaasje witte wijn, geroosterde pompoen en een stokbrood met ­hummus van zongedroogde tomaat. Zo kunnen we dat heerlijke zomergevoel nog wel even vast houden.


Spirituele inspiratie
Dan hebben we tot slot nog een nieuw boek van de maand: Jaarfeesten van Samuel Jonas van der Sloot. De uitgever beschrijft deze ABC wegwijzer als volgt: “Het is opzienbarend, zo niet adembenemend, te lezen hoe de auteur in zo luttele bladzijden weet te verwoorden wat Rudolf Steiner in vele lezingen en cursussen over dit onderwerp uitgesproken heeft! Samuel Jonas van der Sloot volgt met de lezer verschillende malen de kringloop van het jaar, waarbij hij telkens op andere feesttijden de nadruk legt in een Steineriaans aandoend maar goed begrijpelijk Nederlands. Van het hoofdstuk ’Hoe jaarfeesten zelf vormgeven’ verwacht onze lezerskring misschien de meeste inspiratie. Dat ligt voor de hand, maar we krijgen geen hapklare brokken uitgereikt, wel gezichtspunten om innerlijk mee aan de slag te gaan, die kunnen leiden tot eigen nieuwe impulsen van de lezer.”  Het lijkt mij een prachtig boekje om op een rustig moment te lezen en u door te laten inspireren.

 

Ik wens u een mooie week toe!

 

 

Hartelijke groet,

 

Anne-Marij de Koning
namens het Odin webwinkelteam

 

Heeft u vragen of opmerkingen over de Odin Webwinkel, neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.30 uur via telefoon: 0345 - 57 51 54 of e-mail webwinkel@odin.nl.