Nieuws

Hoera, er is weer suikermaïs!

 


Ze zijn er weer: verse suikermaïskolven. Voor mij een teken dat we in de tweede helft van de zomer zijn beland. De suikermaïs komt uit België, van ‘Het Eikelenhof’. Dit biologische tuinbouwbedrijf is een vaste leverancier van Odin van biologische seizoensgroenten als aardpeer (winter), rabarber (voorjaar) en suikermaïs (zomer). Suikermaïs is een echte zonneplant die van warm weer houdt. De kolven rijpen af in de schutbladeren. Als de pluim mooi donkerbruin is, zijn de korrels rijp en kunnen de kolven geplukt worden. Dat plukken gebeurt met de hand. Ik heb dat vroeger zelf ook wel gedaan en het is een verrassend leuke ervaring. Je loopt tussen de rijen hoge maïsplanten door om de rijpe kolven van de plant te breken. Het is een beetje alsof je in een maïsdoolhof loopt. Om je heen alleen maar maïs en het geluid van jezelf schurend langs de bladeren. Ben je met meer mensen, dan hoor je het geruis van de anderen en het geknak van de kolven als ze worden geplukt. Als het eerder die dag geregend heeft, word je nat van top tot teen van alle druppels die nog op de bladeren zitten. Als het waait, hoor je dat alleen boven je hoofd. En als het prachtig mooi weer is, merk je daar tussen de planten weinig van. Maar ben je met je kruiwagen aan het einde van de rij aangekomen, dan gaat er opeens weer een wereld voor je open. Bijna als een verrassing. Bij het bereiden van de maïskolven voor het eten, volgt er nog een keer een verrassing. Als je de schutbladeren opentrekt, verschijnt namelijk opeens de kolf met de prachtige gele korrels, variërend van frisgeel tot goudgeel. En als je de kolven dan gekookt of gegrild hebt en gaat opeten, volgt de derde verrassing: de korrels hebben een heerlijke zoete en sappige smaak (die wat mij betreft overigens nog beter tot zijn recht komt met een beetje aïoli en Odin-kruidenzout). De kleur, de smaak, de zomerse beleving… U leest het al: ik ben een fan in alle opzichten. In de hoop u ook te inspireren, hebben we er een fijn recept bijgezocht. Ik hoop dat u er net zo van zult kunnen genieten als ik!

 

Bubbels en pruimen
Uiteraard is er nog meer in het leven dan suikermaïs. Zo is het ook pruimentijd. Dat vieren we deze week met een aanbieding van Jubileum pruimen van verschillende biologische fruittelers in de Betuwe. Lekker zo uit het vuistje, of tot jam of moes verwerkt en dan op zelfgebakken pannenkoeken, bereid met Odin pannenkoekenmix. Met de falafelmix van Joannusmolen bereidt u verder heel snel en makkelijk falafelballetjes. En die laten zich graag combineren met de pitabroodjes van Florentin. Of gewoon zo, als snackje bij de biologische bubbels van Perlage. En tot slot hebben we een nieuw boek van de maand: Mama mia, ik kook zelf! Een leuk kinderkookboek met gerechten uit de Italiaanse keuken. Ideaal in de vakantietijd, als er wat meer ruimte is om in de keuken te experimenteren… Bovendien een goede investering voor later ;-)

 

Rest mij nog u een mooie week vol fijne verrassingen te wensen!

 

 

 

Hartelijke groet,

 

Merle Koomans
namens het Odin webwinkelteam

 

Heeft u vragen of opmerkingen over de Odin Webwinkel, neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.30 uur via telefoon: 0345 - 57 51 54 of e-mail webwinkel@odin.nl.