Recepten


Gezond en creatief met de recepten van Odin
 

 

Frietjes van Niek Vos

 

1 kg Nieks Witte aardappelen
Odin kruidenzout
Olijf- of kokosolie

 

Aardappelen goed wassen en in partjes of frieten snijden, schillen naar eigen smaak. Na het schillen de aardappelen nogmaals wassen, zo spoel je het zetmeel eraf. Maak de aardappel nu goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verhit de olie tot 170 ºC en bak de aardappelen 5 a 8 minuten voor. Hierna uit laten lekken en af laten koelen. Verhit nu de olie tot 190 ºC en bak de frieten nogmaals maar nu tot ze goudbruin zijn. Bestrooi ze naar smaak met Odin kruidenzout. Extra lekker met zelfgemaakte mayonaise. U kunt de frieten ook bestrooien met paprikapoeder of gehakte peterselie. Heeft u geen frituurpan? Dan kunt u de aardappelen ook voorkoken en in een voorverwarmde oven (200 ºC) op bakpapier goudbruin bakken. Wel een paar keer omscheppen.

 

 

Bloemkoolsoep met komijn
Uit het boek: soepenparade van Elisabeth Luard 

1 kleine bloemkool, schoongemaakt, in roosjes verdeeld
50 g boter
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 theel. gemalen komijn
6 dl volle melk
zout en vers gemalen zwarte peper

Garnering
2-3 eetl. tomatenblokjes
1/2 theel. komijnzaad
2-3 takjes koriander
 
Kook de bloemkoolroosjes krap overgoten met lichtgezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en vang 3 dl van het kookvocht op. Smelt intussen de boter in een middelgrote pan en smoor de uien rustig tot ze glazig zijn - laat ze niet kleuren. Strooi de komijn erover en neem de pan van het vuur. Doe de inhoud van de pan met de bloemkoolroosjes en het opgevangen kookvocht in een blender. Voeg ook de melk toe en pureer alles glad. Verwarm de soep weer in de pan en schep hem in de verwarmde soepborden. Garneer elke portie met een theelepel tomatenblokjes, wat komijnzaad en korianderblaadjes. 

 

 

Lasagne met paksoi

 

1 struik paksoi
2 preien
1 courgette
evt. 3 tenen knoflook
scheutje olijfolie
2 dl. (boeren)passata
100 gr pittige kaas (bijvoorbeeld parmezaanse of oude kaas), geraspt
2 theel. gedroogde Italiaanse kruiden of fijngesneden verse kruiden (rozemarijn, tijm, salie, peterselie)
12 tot 16 blaadjes lasagne
2 dl. melk (evt. met room)
2 eetl. tarwemeel
peper en zout

 

Was de groente en snijd ze in stukjes of reepjes. Roerbak of stoof de groente met knoflook en een snufje zout in olie. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ingevette ovenschaal en schep er een derde deel van de groente in. Meng de passata met de Italiaanse kruiden en schep een paar eetlepels tomatensaus over de groente. Beleg dit met lasagneblaadjes, strooi er een derde deel van de geraspte kaas over en schep er weer groente met tomatensaus op. Leg hier weer lasagneblaadjes overheen en strooi er geraspte kaas over. Schep er de rest van de groente op met de rest van de tomatensaus en leg er de laatste lasagneblaadjes op. Breng de melk (evt. met room) aan de kook. Voeg peper, zout en fijngehakte knoflook toe en bind het met het meel. Schenk de melksaus over de schotel. Druk de lasagnebladen met een houten lepel of spatel goed op/in de groente met saus en strooi er tot slot de overige kaas over. Zet de schotel ongeveer 40 tot 45 min. in de voorverwarmde oven.

 

 

Yoghurt met fruit en notencrunch

 

1 eetl. vloeibare honing
2 eetl. walnoten
1 eetl. amandelschaafsel
evt. 1/2 theel. kaneelpoeder
2 eetl. diksap
2 eetl. citroensap
1 rijpe Conference-handpeer, geschild, in stukjes
100 g druiven gehalveerd
500 ml. milde yoghurt of biogarde

 

Doe honing in een kommetje. Verhit een droge koekenpan en rooster de walnoten tot ze beginnen te verkleuren. Voeg amandelschaafsel toe en rooster het even mee. Voeg de noten toe aan de honing en roer door elkaar. Voeg eventueel kaneel toe. Klop in een kom 2 eetl. diksap en citroensap door elkaar. Schep de peer en de druiven erdoor en verdeel dit over de glazen. Verdeel de yoghurt over het fruit. Besprenkel de yoghurt met diksap en garneer met notencrunch.

 

 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl