Recepten


Gezond en creatief met de recepten van Odin
 

 

Pasta met kip uit de oven

Recept van Janneke, voor 4 personen

250 gr kipfilet in blokjes
200 gr spekblokjes, uitgebakken in eigen vet
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 prei in ringetjes
1 wortel in kleine blokjes
2 stengel groenselderij in stukjes
1 pot pastasaus sugo arrabiata
150 ml room of sojacuisine
300 gr fussili
1 bol mozzarella en/of 100 gr geraspte kaas

 

Verwarm de oven op 200 graden voor. Vet een ovenschaal in met wat olie of boter. Kook de pasta gaar. Bak de spekjes knapperig. Fruit de ui in wat olie goudbruin, doe er de kipstukjes bij en bak die ook lichtbruin. Voeg vervolgens de knoflook , de prei , de wortel en de selderij toe en bak die tot ze wat zachter worden. Giet de pastasaus en de room of sojacuisine erbij en warm nog even door. Schep de pasta erdoor en doe alles in de ovenschaal. Verdeel de spekjes en de kaas erover en zet de schaal zo'n 20 minuten in de oven tot de kaas begint te smelten en iets kleurt. Lekker met een kleine salade erbij. Bijvoorbeeld van knolselderij in luciferdunne reepjes  (eventueel even geblancheerd en koudgespoeld) met appel en walnoten. Klop een dressing van wat yoghurt en mayonaise en strooi er wat geroosterd karwijzaad over. 

 

 

 

 

Janneke's bietenterrine met appel, geitenkaas en sinaasappel-worteldressing

 

Dit heeft u nodig voor een cakevorm van 8 x 20:

 

1 verpakking Odin gekookte bietjes
300 g zachte geitenkaas
100 ml geitenkwark
2 tl honing
2 el dille
1 appel
150 ml Odin Rodelika wortelsap
100 ml vers (bloed)sinaasappelsap
4 anijssterren
1 tl rozemarijn, gedroogd
150 ml (Griekse) yoghurt

 

Snijd de bietjes en de appel in flinterdunne plakjes. Meng de geitenkaas en -kwark goed door elkaar. Bekleed het cakeblik met 2 vellen plasticfolie en laat de folie over de rand hangen. Leg om en om een laagje bietenplakjes en geitenkaas, strooi er wat dille over en herhaal dit, net als lasagne. Eindig met een laagje appel. Zet er iets zwaars op (een andere vorm met een blik bonen bijvoorbeeld) en laat een paar uur staan (of een hele nacht). Snijd het dan in plakjes met een heel scherp mes.

Kook het sap met de anijs en de rozemarijn op een laag vuur in tot er nog zo’n 50 ml over is. Pas op het laatst goed op anders verbrandt het! Roer door de yoghurt (of gebruik de rest van de geitenkwark).

 

Serveer als voorgerecht op wat groene blaadjes of als bijgerecht op een grote schaal.

 

Garneer met :
50 gr hazelnoten of amandelen, geroosterd
wat wintermix
blaadjes basilicum of dille

 

 

 

prei-linzen-zoete aardappelsoep

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

 2 bouillonblokjes
1,2 liter (kokend) water
2 flinke preien
flinke teen knoflook
flinke zoete bataat 
150 g rode linzen
flinke hand rozijnen
2 el kerrie
klontje boter
klein blikje kokosmelk
peterselie of koriander

 

 

Prei snijden en samen met de uitgeperste knoflook 5 minuten aanbakken in een klontje boter. Zoete aardappel in blokjes snijden en er bij doen en ook nog even meebakken. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Rode linzen, rozijnen, kerrie en kokosmelk erbij en 10-15 minuten koken of zolang dat de linzen zacht zijn. Als het te dik is geworden aanlengen met wat water. Variaties: geraspte kaas erover, geroosterde pijnboompitten, pruimen in plaats van rozijnen, wat citroensap om een frissere soep te krijgen.

 

 

 

Couscous bietjes salade

 

Dit heeft u nodig voor 2-3 personen:

 

1 pakje zaadvaste gekookte rode bieten
1 grote of 2 kleine Elstars, geschild
200 gr couscous
100 gr wal- of pecannoten
120 gr feta
zout en peper
75 gr rucola

 

Dressing:
2 eetl honing
50 ml olijfolie
snufje peper en zout
sap en rasp van ½ citroen
sap en rasp van ½ sinaasappel

 

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Bereid de couscous volgens de verpakking.  Snijd de rode bietjes en de appel in stukjes en roer deze door de couscous en verwarm even mee. Roer de wal- of pecannoten, rucola en de dressing er losjes door. Schep de couscous-bietjessalade op borden en verkruimel de feta erover.

 

 

Pompoen-zuurkooltaart

Recept van de Groene Kookacademie

 

Het zoet van de pompoen en het zuur van de zuurkool combineren verrassend goed samen in dit winterse gerecht!

 

Ingrediënten:

160 g gebuild meel
60 gr roomboter
1 eetl citroensap

½ theel zout
½ dl koud water

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het 30 min in de koelkast liggen. Maak intussen de vulling. 

 

½ pompoen
200 g zuurkool
½ theel tijm
2 theel kerrie
1 ei
150 ml crème fraiche

 

Verwarm de oven voor op 190° C. Was de pompoen, verwijder de zaden en snijd deze in stukken. Kook de stukjes gaar in weinig water. Pureer in een kom de zuurkool, kruiden, ei, crème fraîche en de stukjes zacht gekookte pompoen met een staafmixer. Bekleed een bakvorm met bakpapier en het deeg, prik met een vork gaten in het deeg. Doe het pompoen-zuurkoolmengsel in de vorm en bak de taart in 40-50 minuten gaar.

 

Suggestie voor als je minder tijd hebt: Maak alleen de vulling en maak een laagjestaart van wraps. Begin met een wrap en eindig met vulling. 

 

Pompoenstoofschotel

 

200 gram wortelen
500 gram aardappelen
1 pompoen
2 tenen knoflook
2 uien
olijfolie
1 blik tomatenblokjes
1 groentenbouillonblokje
½ tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
½ tl komijnzaad
verse peterselie
verse koriander

 

 

Snijd de wortels in stukjes. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Snijd de pompoen doormidden (schillen hoeft niet) verwijder de pitten met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes.  Snijd de ui in parten en hak de tenen knoflook fijn. Bak de ui en de wortel aan in de olijfolie en voeg na een paar minuten het korianderpoeder, kurkuma, chilipoeder en komijn toe en roer dit er op middelhoog vuur door.  Voeg vervolgens de aardappelen, pompoen en knoflook toe en laat dit ongeveer 5 minuten doorwarmen. Voeg vervolgens de tomatenblokjes,  een scheutje water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat de stoofpot 20 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan.  Proef of de pompoen en de aardappel zacht genoeg zijn, laat anders nog wat langer stoven.  Snijd de verse peterselie en koriander fijn en maak de stoofschotel hiermee af.

 

Tip: heel lekker is het om de stoofschotel als hij bijna gaar is te bestrooien met geraspte belegen kaas en even te gratineren  onder de grill totdat de kaas is gesmolten. 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl