Recepten


Gezond en creatief met de recepten van Odin
 

 

Aardappelsalade met groene asperges

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

 

500 gr groene asperges

8 Texeler aardappels

6 (Roma) tomaten

100 gr zwarte olijven

2 el mierikswortelsaus of 1 tl geraspte verse mierikswortel

1 el appelazijn

6 el olijfolie

1 citroen

20 gr dille

zeezout en peper

 

Snijd het onderste houtige gedeelte van de asperges. Grill de asperges ongeveer 8 minuten zonder olie in een grillpan. Was de aardappels en snijd ze in vieren. Kook ze 10-15 minuten zodat ze nog stevig zijn (eventueel met wat zout). Snijd de tomaten in parten. Maak een dressing van de mierikswortelsaus of verse mierikswortel , appelazijn, olijfolie en citroenrasp en -sap. Breng op smaak met peper en zeezout. Hak de dille grof en hussel deze samen met alle andere ingrediënten in een grote kom. Serveer de salade met geroosterd brood.

 

Homemade granola

 

125 gram havervlokken
75 gram amandelmeel of fijngehakte blanke amandelen
25 gram kokosvlokken
50 gram gedroogde cranberries
50 gram rozijnen
200 gram gemengde noten (bijv. cashew- para- walnoten)
25 gram pompoenpitten
25 gram zonnepitten
30 gram lijnzaad
1 theelepel kaneel
1,5 theelepel cacaopoeder
50 ml ahornsiroop
3 à 4  eetlepels water

 

 

 

 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg alle droge onderdelen (havervlokken, amandelmeel, kokosvlokken, zonnepitten, pompoenpitten, noten, lijnzaad) op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hussel door elkaar en verspreid over de bakplaat. Strooi de kaneel en cacao en schenk de ahornsiroop over dit mengsel.

 

Schep er de eetlepels water overheen en plaats de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in de oven. Schep na 5 minuten en na 10 minuten een keertje om zodat het niet aanbrandt.

 

Als de granola goudbruin is, haal dan de plaat uit de oven en schep het gedroogde fruit (cranberries, rozijnen) er doorheen. Laat nu afkoelen. Bewaar de granola in een goed af te sluiten pot.

 

Er valt volop te variëren met granola: gebruik in plaats van havervlokken verschillende soorten vlokken. Voeg in stukjes gesneden gedroogd fruit toe of gojibessen toe. 

 

 

 

Citroentulband met aardbeien en frambozen


Dit heb je nodig voor 1 tulband:

200 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram suiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 citroen
1 bekertje slagroom
aardbeien en frambozen

 

 



Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de tulband in en bestuif met bloem. Doe de boter samen met de suiker in een kom en klop dit totdat het niet meer knispert. Voeg een voor een de eieren toe, tot ze volledig zijn opgenomen. Zeef de bloem boven de kom en mix tot de bloem is opgenomen en je een glad beslag hebt. Rasp de schil van de helft van de citroen en roer door het beslag. Voeg ook ongeveer 1el sap toe en roer. goed door. Schep het beslag in de tulband, strijk glad en zet ongeveer 45 minuten in het midden van de oven of zolang totdat de cake gaar is. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort vervolgens op een rooster om hem volledig te laten afkoelen.
Klop de slagroom op met wat poeder- of vanillesuiker. Snijd de tulband doormidden en verdeel er de helft van de slagroom en flink wat aardbeien (in stukjes) en frambozen over. Leg de bovenste helft erop, maak er mooie toefjes slagroom op en rasp er als laatste wat citroenschil over!

 

 

 

Caesar salade

 

6 plakjes ontbijtspek
2 kipfilets
2 kropjes mini Romana
2 baby-avocado’s
evt.  eieren om te pocheren
4 sneetjes (zuurdesem) brood
olijfolie

 

Dressing:
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 anjovisfilets , fijngesneden
2 el citroensap
1 tl mosterd
1 tl pittige saus (bijv. Worcestershire sauce)
2 el mayonaise
een flinke hand Parmigiano-Reggiano, geraspt
evt. een tl kappertjes
Zout en peper naar smaak

 

Meng alle ingrediënten voor de dressing. Zet de oven op 200 °C. Besmeer de plakjes (zuurdesem)brood met olijfolie. Bestrooi ze met peper en zout en rooster ze 10 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en snijdt het brood  klein. Voor extra smaak: wrijf het brood in met een gehalveerd teentje knoflook.

 

Bak de plakjes ontbijtspek knapperig in een droge koekenpan. Bak de kipfilets vervolgens gaar en bruin in het spekvet (met een klein scheutje olijfolie). Schil de avocado’s en snijd in blokjes. Was en verdeel de sla, en verdeel er de helft van de dressing door en strooi er wat Parmigiono-Reggiano over. Leg de kip, avocado, croutons en ontbijtspek erop en eventueel het gepocheerde ei.

 

 

Venkelsoep met verse kruiden

 

2 venkelknollen
1 liter (groente)bouillon (evt. van blokjes of poeder)
2 dunne preien
60 g boter
50 g bloem
peper en zout naar smaak

scheutje room (bijvoorbeeld rijstcuisine)
scheutje citroensap
wat groene kruiden naar smaak (bijv. peterselie, bieslook, munt)
garnering: fijngeknipt venkelgroen

 

Venkel schoonmaken, wat venkelgroen apart houden, in stukken snijden en in de bouillon in 20-25 min. gaar en zacht koken. De prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Een paar mooie ringetjes achterhouden en de rest in de hete boter fruiten. Bloem toevoegen en al roerend de venkelbouillon erbij schenken. Achtergehouden preiringen toevoegen en de soep nog heel even laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper, kruiden, room en citroensap. Garneren met bladgroen. Tip voor de liefhebbers van het anijsachtige aroma van de venkel: een scheutje pernod of pastis in de soep verhoogt de anijssmaak.

 

 

 

 

Couscous bietjes salade

 

Dit heeft u nodig voor 2-3 personen:

 

1 pakje zaadvaste gekookte rode bieten
1 grote of 2 kleine Elstars, geschild
200 gr couscous
100 gr wal- of pecannoten
120 gr feta
zout en peper
75 gr rucola

 

Dressing:
2 eetl honing
50 ml olijfolie
snufje peper en zout
sap en rasp van ½ citroen
sap en rasp van ½ sinaasappel

 

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Bereid de couscous volgens de verpakking.  Snijd de rode bietjes en de appel in stukjes en roer deze door de couscous en verwarm even mee. Roer de wal- of pecannoten, rucola en de dressing er losjes door. Schep de couscous-bietjessalade op borden en verkruimel de feta erover.

 

 

Pompoen-zuurkooltaart

Recept van de Groene Kookacademie

 

Het zoet van de pompoen en het zuur van de zuurkool combineren verrassend goed samen in dit winterse gerecht!

 

Ingrediënten:

160 g gebuild meel
60 gr roomboter
1 eetl citroensap

½ theel zout
½ dl koud water

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het 30 min in de koelkast liggen. Maak intussen de vulling. 

 

½ pompoen
200 g zuurkool
½ theel tijm
2 theel kerrie
1 ei
150 ml crème fraiche

 

Verwarm de oven voor op 190° C. Was de pompoen, verwijder de zaden en snijd deze in stukken. Kook de stukjes gaar in weinig water. Pureer in een kom de zuurkool, kruiden, ei, crème fraîche en de stukjes zacht gekookte pompoen met een staafmixer. Bekleed een bakvorm met bakpapier en het deeg, prik met een vork gaten in het deeg. Doe het pompoen-zuurkoolmengsel in de vorm en bak de taart in 40-50 minuten gaar.

 

Suggestie voor als je minder tijd hebt: Maak alleen de vulling en maak een laagjestaart van wraps. Begin met een wrap en eindig met vulling. 

 

 

Pompoenstoofschotel

 

200 gram wortelen
500 gram aardappelen
1 pompoen
2 tenen knoflook
2 uien
olijfolie
1 blik tomatenblokjes
1 groentenbouillonblokje
½ tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
½ tl komijnzaad
verse peterselie
verse koriander

 

 

Snijd de wortels in stukjes. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Snijd de pompoen doormidden (schillen hoeft niet) verwijder de pitten met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes.  Snijd de ui in parten en hak de tenen knoflook fijn. Bak de ui en de wortel aan in de olijfolie en voeg na een paar minuten het korianderpoeder, kurkuma, chilipoeder en komijn toe en roer dit er op middelhoog vuur door.  Voeg vervolgens de aardappelen, pompoen en knoflook toe en laat dit ongeveer 5 minuten doorwarmen. Voeg vervolgens de tomatenblokjes,  een scheutje water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat de stoofpot 20 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan.  Proef of de pompoen en de aardappel zacht genoeg zijn, laat anders nog wat langer stoven.  Snijd de verse peterselie en koriander fijn en maak de stoofschotel hiermee af.

 

Tip: heel lekker is het om de stoofschotel als hij bijna gaar is te bestrooien met geraspte belegen kaas en even te gratineren  onder de grill totdat de kaas is gesmolten. 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl