Recepten


Gezond en creatief met de recepten van Odin
 

 

Paddenstoelentompouce met blue stilton en geconfijte uien

 

Dit heb je nodig voor 6 personen:

6 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
1 losgeklopt ei
500 gr gemengde paddestoelen
2 el olie, ghee of boter
2 tenen knoflook
4 takjes tijm
1 scheutje port
1 zakje sjalotten
1 el honing
1/2 el balsamicoazijn
100 gr blauwe kaas, in kleine blokjes
zout en peper
handje geroosterde fijngehakte hazelnoten
handje fijngesneden peterselie

 

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren): verwarm de oven voor op 180  graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden, leg ze op het papier met 3 cm tussenruimte. Bestrijk met het geklopte ei. Prik er gaatjes in en bak 20 minuten. Laat ze afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel. Voor de uienconfijt snijd je de sjalotten in ringetjes. Verhit wat olie, boter of ghee en bak de sjalotjes glazig.  Voeg de honing en de azijn toe en laat even doorsudderen op een laag vuurtje tot het vocht verdampt is en de uien gaan karameliseren. Doe in een potje of bakje en bewaar in de koelkast.

Afmaken: snijd of scheur de paddenstoelen in stukjes. Verhit het vet in een koekenpan tot loeiheet en bak snel de paddenstoelen al omscheppend. Voeg na 2 minuten de knoflook en de tijm toe en bak nog even goed door. Blus af met en scheutje port. Bestrooi met zout en peper. 

Leg het onderste bladerdeegplakje op een mooi bordje. Leg er een schep paddenstoelen op, wat kaas en tot slot de uitjes. Leg het andere bladerdeegplakje als een dekseltje schuin hierop. Bestrooi tot slot met de noten en de peterselie. 

 

Feestelijke lasagne 1001-nacht

met spicy yoghurtsausje

 

Dit heeft u nodig voor 6 tot 10 personen

500 g oranje pompoen (of zoete bataat, dat kan ook)
1 el olie of ghee
1 tl venkelzaad
1 tl korianderzaad
300 g gesneden boerenkool (2 zakken voorgesneden)
2 tenen knoflook, gehakt
1 bakje ricotta (250 gr)
1 bekertje crème fraîche (200 ml)
6 eieren
2 tl kaneelpoeder
2 el ras-el-hanout (specerij)
half pakje lasagnevellen ( ongeveer 8 stuks)
100 g dadels of abrikozen, ontpit en in stukjes gesneden
100 g walnoten, geroosterd en de helft wat fijngehakt
100 g pittig geraspte kaas (oude geitenkaas is ook lekker)
zout en peper naar eigen smaak

 

Kruidig yoghurt sausje:
200 ml yoghurt
2 tl kaneel
2 tl sambal
1 el verse munt (gedroogd 1 tl), gehakt
1 el verse koriander, gehakt

 

Verwarm de oven voor op 200º C. Snijd de pompoen doormidden en haal de pitten eruit. Snijd in 1 cm dikke plakken/parten. Doe in een schaal en hussel de olie of ghee en de specerijen erdoor, bestrooi met wat zeezout. Rooster in 15-20 min. gaar. Roerbak de boerenkool in één el. olie of ghee met de knoflook tot deze flink geslonken is. Laat niet verbranden!

 

Klop de ricotta, met de crème fraîche, kaneel, ras-el-hanout, eieren, flinke tl. zout en wat peper los.

 

Leg een vel bakpapier in een groot cakeblik (2 ltr) of broodvorm en vet licht in. Giet een dun laagje van het ricottamengsel op de bodem. Verdeel hier wat van de pompoen over. Leg er lasagne vellen op, breek die op maat. Daarop komt een laagje boerenkool en daar verdeel je wat dadels en noten over. Begin dan opnieuw met het roommengsel en ga door met het maken van laagjes totdat alle ingrediënten op zijn, maar houdt wel iets van het roommengsel over en schenk dat als laatste over alles heen. Bestrooi met de geraspte kaas en leg de rest van de noten erop. Nu kun je de bakvorm wegzetten in de koelkast tot je het gaat bereiden.

 

Verwarm daarvoor de oven op 150º C. Zet de vorm in een braadslede of grotere ovenschaal. Giet daar kokend water bij tot ongeveer de helft van de cakevorm. Zet nu een klein uur (bij mij 55 minuten) in de oven. Check na 40 min. of de bovenkant niet te bruin wordt. Dek evt. af met alufolie of bakpapier. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Keer hem daarna om op een plank en snijd er met een vlijmscherp mes mooie plakken van. 

 

Maak een pittig yoghurtsausje met de ingrediënten en serveer bij de lasagne.

 

Gepofte krieltjes met makreelmousse en bieten-hangop

 

genoeg voor ongeveer 30 stuks

 

500 ml (Griekse) yoghurt, als het maar volle is...
100 ml bietensap
500 g krieltjes
1 el olijfolie
1 citroen, het sap en de geraspte schil (alleen het geel)
2 tl (grof) zeezout
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes of 1 tl gedroogde
1 gerookte makreel, schoongemaakt, in stukjes en zorgvuldig ontdaan van graatjes
2 tl mierikswortelsaus
150 g roomkaas
snuf zout en peper
2 el fijngesneden bieslook

 

Begin een dag van tevoren met de hangop: Schep hiervoor de yoghurt in een vochtige theedoek die je in een zeef legt en op een kom zet. Pak de punten van de theedoek bij elkaar en draai deze goed aan. Laat een nachtje uithangen.

 

Kook het bietensap op een laag vuurtje in tot een siroopje. Laat afkoelen en meng dit door de hangop. Verwarm de oven voor op 200º C.  Meng de krieltjes met de citroenrasp, de tijm en de knoflook. Strooi wat zout in een ovenschaal en leg de krieltjes erop. Zet nu in de oven tot ze gaar zijn (40 min.).

 

Schep de makreel, mierikswortel, roomkaas, een beetje citroensap (niet te veel, dan wordt het mengsel te slap), beetje zout en flink wat peper door elkaar in een kom. Maak het evt. fijn met een staafmixer, maar gewoon zo kan ook. Doe in een spuitzak met kartelmond en laat opstijven in de koelkast.

 

Haal de krieltjes uit de oven en laat afkoelen. Snijd er halfjes van en snijd een heel klein kapje eraf, zodat ze goed blijven staan. Schep er met een theelepel een holletje in. Spuit wat makreelmousse in de holletjes en maak af met een toefje bietenhangop en wat fijngehakte bieslook. Lekker bij de kerstborrel of op oudejaarsavond!

 

Churros

met kruidige chocolademelk 

 

Dit  heb je nodig voor een snack voor 4 personen:
200 ml water  
85 g boter
1 snuf zout
1 tl suiker
100 g bloem, gezeefd
3 eieren
½ liter frituurolie
Meng 100 g poedersuiker (of gewone) met 1 el kaneelpoeder

 

Maak op je eigen manier een liter warme chocolademelk, voeg er 2 tl kaneel en 2 tl koekkruiden bij en een snufje zout. Laat de schil van een sinaasappel 5 minuten mee trekken. Dit is echt lekker! Voor volwassenen kan er eventueel ook nog een half rood pepertje, zonder zaadjes bij!

 

Doe het water, de boter, het zout en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.

Doe er dan in 1 keer de bloem bij en roer stevig. Het deeg zal dan een bal vormen. Gaar de bloem nog zo’n 5 minuten. Haal het pannetje van het vuur en voeg 1 voor 1 de eieren erdoor, blijf stevig roeren en voeg het volgende ei pas toe als het vorige goed is opgenomen. Doe vervolgens het beslag in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

 

Verhit de olie in een pan tot er een beetje walm afkomt. Test eventueel door een dropje beslag in de olie te laten vallen, het moet na een minuutje of zo goudbruin worden. Leg een vel bakpapier op je aanrecht en spuit er reepjes van zo’n 10 cm beslag op. Schep een stuk of 5 reepjes met een bakspaan in de hete olie en frituur goudbruin (1,5 minuut). Schep eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op wat keukenpapier.

 

Bestrooi nog warm met lekker veel kaneelsuiker en serveer met de chocolademelk.

 

 

Semifreddo van pompoen

met speculaas crunch


Semifreddo betekent halfbevroren, dus deze glaasjes moet je zeker drie kwartier van te voren uit de vriezer halen ; zo’n beetje als je aan het hoofdgerecht begint, lijkt me. Makkelijk van te voren te maken en zo op een bordje te zetten. Leuke kerstprikker erin en klaar is Janneke.

 

Dit heeft u nodig voor 6 tot 8 personen
150 g suiker
5 eidooiers
2 bekertjes van 200 ml (Schrozberger) slagroom
350 g gaargekookte (of geroosterde) oranje pompoen
1 tl kaneelpoeder
2 tl speculaaskruiden
snufje zout
2 el bruine rum of een ander lekker likeurtje.
120 g speculaasjes.
100 g walnoten of amandelen, even geroosterd in een droge koekenpan

 

Pureer de pompoen. Klop de dooiers met de suiker schuimig. Voeg 1 bekertje slagroom toe. Verwarm dit in een steelpannetje al roerend tot een dikke vla. Laat absoluut niet koken, houd het tegen de kook aan en blijf goed roeren. Haal, als het een vla geworden is,  van het vuur en voeg de specerijen, de pompoen, het zout en eventueel de drank toe en roer goed door elkaar. Laat nu helemaal koud worden, zet eventueel een half uurtje in de koelkast.

 

Klop het andere bekertje slagroom (200 ml) stijf en spatel luchtig door de pompoenvla.  Zet weer in de koelkast. Hak de noten wat fijner en hak de speculaas tot kruimels. Meng de helft van de noten door de kruimels. De andere helft is garnering.

 

Neem 6 (of 8 kleine) mooie glaasjes of weckpotjes en doe in elk een lepel kruimels op de bodem. Schep daarop een laagje pompoenvla, dan weer een laagje kruimels en ga zo door tot de glaasjes vol zijn. Sluit af met de kruimels.

 

Zet tenminste 4 uur in de vriezer of een hele nacht. Haal zeker een half uur, maar het kan tot een uur,  voor het serveren uit de koelkast, anders is het te hard.

 

De semifreddo is ook heel makkelijk in een cakevorm te maken, (bekleed met plasticfolie) dan snijd je er plakken van, die je op een bordje legt.  Daar kun je dan nog een (witte)choco- of (zoute) karamelsaus overheen gieten: iets meer werk maar ook mooi en superlekker.

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl