Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 

 

Pompoentaart

 

750 gr pompoenmoes (pompoen in blokjes snijden en in klein bodempje water stoven tot het zacht is en vervolgens pureren)
500 gr gesmolten boter
500 gr suiker
6 eieren
750 gr zelfrijzend bakmeel
1 afgestreken eetlepel kaneel
½  theelepel nootmuskaat
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 dl melk
kopje gewelde rozijnen
gedroogde abrikozen
zout
geraspte citroenschil

 

Beboter een springvorm (diameter 24 cm). Pompoenmoes mengen met suiker en boter.  Losgeklopte eieren erdoor roeren, kruiden aan mengsel toevoegen. Het meel erdoor zeven en tenslotte de rest van de ingrediënten toevoegen.

Oven voorverwarmen op 180C. Bakvorm beboteren en bestuiven met meel. Mengsel erin doen en in ongeveer 45 minuten in de oven bakken.

 

Appeltaart

Voor de vanille crème
500 ml melk
1 vanille stokje
50 g maïzena
120 g fijne kristalsuiker
6 eidooiers
50 g boter

 

Voor het deeg
500 g bloem
300 g roomboter
100 g suiker
snuf zout
1 ei 

 

Voor de vulling

8 appels
200 g Deglet Nour dadels
100 g noten naar keuze
2 el dadelstroop
2 tl kaneel


Doe de melk in een pan met dikke bodem. Schraap het merg uit het vanille stokje en voeg dit samen met het stokje bij de melk. Breng het geheel op laag vuur aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken en zet de pan dan 10 minuten van het vuur af. Klop ondertussen de eidooiers los met de maïzena en kristalsuiker. Zet de melk weer op laag vuur. Wanneer de melk begint te borrelen voeg dan een flinke scheut toe aan de eidooiers en roer het gelijk goed door. Doe dan het eidooier- melkmengsel bij de rest van de melk in de pan. Zet op laag vuur en blijf roeren totdat het begint te binden. Haal dan de pan van het vuur en roer nog even door tot het een vladikte heeft. Laat de crème vervolgens afkoelen.

 

Verwarm de oven voor op 180°C.  Maak een deeg van de bloem, roomboter, zout, suiker en het ei. Verdeel deze in een grotere bol voor de bodem en een kleinere bol voor de reepjes op de bovenkant. Rol de deeg voor de bodem uit op ongeveer een cm dikte en bekleed een ingevette taartvorm hiermee. Besmeer de bodem met een flinke laag vanille crème. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Snijd de dadels in stukken en hak de noten grof. Meng de appels met de dadels, noten, kaneel en dadelstroop en vul de taartvorm hiermee. Rol de rest van het deeg uit en snijd er reepjes van ongeveer 3 cm van. Bekleed de bovenkant van de taart hiermee. Bestrijk eventueel nog met wat eigeel en zet de taart 60 minuten in de oven. 

 

 

 

Frietjes van Niek Vos

 

1 kg Nieks Witte aardappelen
Odin kruidenzout
Olijf- of kokosolie

 

Aardappelen goed wassen en in partjes of frieten snijden, schillen naar eigen smaak. Na het schillen de aardappelen nogmaals wassen, zo spoel je het zetmeel eraf. Maak de aardappel nu goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verhit de olie tot 170 ºC en bak de aardappelen 5 a 8 minuten voor. Hierna uit laten lekken en af laten koelen. Verhit nu de olie tot 190 ºC en bak de frieten nogmaals maar nu tot ze goudbruin zijn. Bestrooi ze naar smaak met Odin kruidenzout. Extra lekker met zelfgemaakte mayonaise. U kunt de frieten ook bestrooien met paprikapoeder of gehakte peterselie. Heeft u geen frituurpan? Dan kunt u de aardappelen ook voorkoken en in een voorverwarmde oven (200 ºC) op bakpapier goudbruin bakken. Wel een paar keer omscheppen.

 

 

Bloemkoolsoep met komijn
Uit het boek: soepenparade van Elisabeth Luard 

1 kleine bloemkool, schoongemaakt, in roosjes verdeeld
50 g boter
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 theel. gemalen komijn
6 dl volle melk
zout en vers gemalen zwarte peper

Garnering
2-3 eetl. tomatenblokjes
1/2 theel. komijnzaad
2-3 takjes koriander
 
Kook de bloemkoolroosjes krap overgoten met lichtgezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en vang 3 dl van het kookvocht op. Smelt intussen de boter in een middelgrote pan en smoor de uien rustig tot ze glazig zijn - laat ze niet kleuren. Strooi de komijn erover en neem de pan van het vuur. Doe de inhoud van de pan met de bloemkoolroosjes en het opgevangen kookvocht in een blender. Voeg ook de melk toe en pureer alles glad. Verwarm de soep weer in de pan en schep hem in de verwarmde soepborden. Garneer elke portie met een theelepel tomatenblokjes, wat komijnzaad en korianderblaadjes. 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl