Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 

 

Spruitjesroerbak

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

750 gr spruitjes
3 uien, in ringen
1 duimlengte gember, geraspt
½ citroen, geperst
hazelnoten of amandelen
quinoa of bulgur

 

Kook de spruitjes kort voor. Roerbak deze spruitjes met uiringen en de gember in olie totdat ze beetgaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap. Serveer met geroosterde geschaafde amandelen of hazelnoten en bulgur of quinoa.

 

 

Spruitjesgratin


Dit heeft u nodig voor 4 personen:

 

500 gr spruitjes
3 el boter
30 gr amandelmeel
35 gr geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper
125 ml slagroom

 

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Kook de spruitjes kort voor. Giet ze af en schep er een eetlepel boter door. Meng het amandelmeel, 25 g kaas, ¼ theelepel zout en ¼ theelepel zwarte peper en 2 eetlepels bloem tot  een kruimeldeeg. Schep de spruitjes in de ovenschaal. Giet de slagroom erover en bestrooi gelijkmatig met de kruimeltopping. Als laatste strooi je de overgebleven kaas erover.  Zet de gratin 20 minuten in de oven tot het gerecht goudbruin is en borrelt. Eet er gebakken aardappelen bij.

 

 

Wortelen met pit

 

800 g wortelen, in schijfjes van 2 cm dik
stukje gember van 3 cm, geraspt
1 tl kurkuma
1 tl mosterdzaad (of poeder)
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 tl sambal of een mespuntje chilipeper
snufje zout
scheutje olie om in te bakken
2 tl honing
2 el citroensap


Kook de wortelstukjes 3 min. in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 min. in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of quinoa.

 

 

Kaiserschmarrn met appelcompote

 

5 eieren
5 dl melk
een handvol rozijnen
evt. 4 el gemengde noten, gehakt
1 zakje vanillesuiker (of het merg uit een half vanillestokje)
150 g tarwebloem
zout
poedersuiker
boter

3 of 4 appels
kaneelsuiker naar wens

 

Appelcompote: schil de appels en snijd ze in kleine stukken. Kook de appelstukken in een klein laagje water in 15 min. gaar. Voeg suiker en kaneel naar wens toe.

Kaiserschmarrn: Maak een glad beslag van eidooiers, melk, bloem, zout, vanillesuiker en rozijnen. Sla de eiwitten stijf met een beetje suiker en schep dit evt. met de noten door het beslag. Neem een grote koekenpan en bak het mengsel in boter tot een goudbruine koek. Trek de warme koek met een vork in kleinere stukken en brokken en strooi er poedersuiker over. Geef er een flinke schep appelcompote bij.

 

Pompoencurry met feta

 

Voor de currypasta:
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
2 rode pepers
1 tomaat
1 el korianderzaad
1 el mosterdzaad  
 

 

Voor de curry:
1 middelgrote pompoen
1 kaneelstokje
3 tomaten
3 el linzen (uit pot)
1 el kurkuma
1 el komijnzaad gemalen
180 g feta
handvol koriander
300 g zilvervliesrijst
2 naanbroden

 

Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook en rode peper fijn. Halveer de tomaat en verwijder het vruchtvlees . Rooster het koriander- en mosterdzaad totdat het gaat knetteren. Maal alles in een vijzel of keukenmachine.  Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in blokjes (met schil) en verdeel over een bakplaat. Zet 35 minuten in de oven. Verhit een scheutje olie in een braadpan. Laat de currypasta met het kaneelstokje een paar minuten stoven. Snijd de tomaten in stukken en voeg deze samen met de linzen toe. Laat op laag vuur een half uur pruttelen. Voeg de pompoen, kurkuma en gemalen komijn toe en pureer tot een gladde saus. Voeg 400 ml warm water toe en laat de curry nog 10 minuten op laag vuur pruttelen. Leg het naanbrood een paar minuten in de oven. Snijd de feta in blokjes en bestrooi met peper. Serveer de curry in een grote kom met de fetablokjes en koriander als garnering. Serveer met het naanbrood en de rijst.  

 

Paddestoelenragout

 

4 el olijfolie
8 el kikkererwtenmeel
1 laurierblaadje
800 ml (soja)melk
1 tl venkelpoeder

 

1 rode ui
2 tenen knoflook
2 el gedroogde oregano
2 tl paprikapoeder
250 g paddenstoelenmix
250 g kastanje champignons
60 g geitenkaas
handvol peterselie

 

1 aubergine
2 el olijfolie
zout en peper
8 boterhammen

 

Verhit de olijfolie in een sauspan en roer er de kikkererwtenmeel doorheen. Blijf roeren tot het meel helemaal is opgenomen door de olie. Doe het laurierblaadje en de helft van de melk erbij, roer goed door en giet vervolgens ook de rest van de melk erbij. Blijf roeren totdat de saus dik begint te worden, haal dan de pan van het vuur en meng de venkelpoeder erdoor. Zet de saus apart.

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergine in plakken en bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie en peper en zout. Leg ze 15 tot 20 minuten op een bakplaat met bakpapier in de oven tot ze gaar en enigszins bruin zijn. Snipper de rode ui en snijd de koflook fijn. Fruit deze op laag vuur aan met de oregano en paprikapoeder. Snijd ondertussen de paddenstoelen en champignons in grove stukken. Bak deze mee met de uien en voeg wanneer ze bijna gaar zijn de geitenkaas en peterselie toe. Roer ook de saus erdoorheen. Verhit wat olie in een grillpan en grill hierin de boterhammen. Serveer de ragout op de gegrilde boterhammen en met een frisse salade met gekleurde bietjes, geitenkaas, granaatappel en pecannoten voor een volledig hoofdgerecht.

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl