Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 

 

Supersnelle romige uiensoep met walnoten en olijfbrood met tuinbonenspread

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

 

2 potten uiensoep (bijvoorbeeld van De Kleinste Soepfabriek)
wat takjes verse tijm of 1 tl gedroogde
klein glas witte wijn
1 pakje sojacuisine of rijstroom
1 el fijne mosterd
50 gr walnoten

1 afbak ciabatta met olijf

1 potje tuinbonen, uitgelekt
2 tenen knoflook
3 el olijfolie (ongeveer)
sap van ½ citroen
1 tl komijn, gemalen
1 el gehakte peterselie of munt of allebei
zout en peper
parmezaan of pecorino om eroverheen te schaven

 

Verwarm de soep (volgens de aanwijzing op de pot) met de tijm, maar laat niet koken. Schenk het glas wijn erbij. Roer de mosterd los met de room. Zet een staafmixer in de soep en giet het roommengsel er langzaam al “blenderend” bij. Nog even alles doorwarmen. Rooster de walnoten al omscheppend in een droge koekenpan knapperig en strooi over de soep. Bak de ciabatta af volgens de aanwijzing op de verpakking en snijd in stukken. Pureer de ingrediënten voor de tuinbonenspread. Proef en breng op smaak met peper en zout. Bestrijk de broodjes met de spread en schaaf er de kaas over. Klaar!

 

Ouderwets lekkere stoofperen

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

 

12 stoofperen
flinke scheut vlierbessensap
(ongeraffineerde) suiker naar smaak
1 kaneelstokje
4 kruidnagelen
Evt. 2 steranijs

 

Schil de stoofperen, laat het steeltje eraan zitten. Doe de peertjes in een ruime pan met een laagje water en voeg de suiker, vlierbessensap, het kaneelstokje, de kruidnagelen en evt. steranijs toe. Breng het geheel aan de kook en laat de peertjes vervolgens op een laag pitje met het deksel op de pan mooi rood en gaar worden. Dit duurt ongeveer een uur. Zowel warm als koud lekker als bijgerecht of dessert, bijvoorbeeld met een bolletje roomijs en een toefje slagroom. 

 

 

 

Kiprolletjes met boerenkoolpesto

Recept van Janneke (voor 4 personen)

 

Voor de jus:
200 ml appelcider
olijfolie
1 ui of 2 sjalotjes , gesnipperd
2 teentjes knoflook
4 takjes verse tijm of 1 ½ tl gedroogde
200 ml sterke kippenbouillon van 1 tablet
2 el maïzena
1 pakje sojacuisine of rijstroom
1½ tl mosterd
kneepje citroensap van ½ citroen


Fruit de ui in de olie goudkleurig. Bak de knoflook en tijm even mee maar laat de knoflook niet verbranden. Schenk de appelcider en de bouillon erbij. Kook even flink in. Maak een papje van de maïzena en de sojacuisine en roer de mosterd erdoor.  Giet voorzichtig, al kloppend met een garde bij het appelcidermengsel tot het heel licht gebonden is. Voeg nog wat citroensap naar smaak toe.


Voor de boerenkoolpesto:
100 gr gesneden boerenkool
40 gr geraspte pecorino
flinke scheut olijfolie
50 gr walnoten, geroosterd
kneepje citroensap van ½ citroen

 

Pureer voor deze pesto alle ingrediënten in een keukenmachine of met de staafmixer tot de gewenste dikte, niet te vloeibaar. Voeg dus langzaam de olie toe, beetje bij beetje. Proef of er nog wat zout bij moet.

 

Voor de kiprolletjes:
4 kipfilets
boerenkoolpesto
300 gr katenspek

 

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kipfilets tussen plasticfolie (ik gebruik zgn. showtassen, dus dikker plastic) en sla er flink op met een deegroller om ze heel plat te krijgen of doe het met een koekenpan. Ze moeten ongeveer zo dun worden als schnitzels. Bestrooi met grof gemalen peper en zeezout. Verdeel een laagje pesto over de filets, rol ze op (begin aan de kortste kant) en leg ze met de naad naar onderen weg. Leg de plakjes katenspek dakpansgewijs op elkaar. Gebruik er drie of vier per filet en rol die stevig om de kiprolletjes. Leg ze naast elkaar in een ingevet ovenschaaltje en bak in ongeveer 25 minuten gaar. Draai ze halverwege om met een tang. Snijd de filetrolletjes in plakken met een heel scherp mes. Leg de plakjes dakpansgewijs in een cirkel op een schaal. Serveer de jus in een schenkkannetje erbij. Of serveer ze meteen op het bord met een schep van de jus ernaast.

 

Serveer met knoflook-aardappelpuree (die ook lekker is met een schepje van de jus erover ) en geroosterde wintergroenten.

 

Chocoladebrownies met gekarameliseerde ananas

 

Recept van Anne-Marij (voor 12 stuks)

300 g pure chocolade
100 g melkchocolade
200 g boter 
6 gedroogde vijgen 
4 eieren
snuf zout 
100 g palmsuiker
1 vanille stokje 
150 g amandelmeel
1 ananas 
4 el honing 
3 el geraspte kokos 
300 g roomkaas 
100 ml kokosmelk


Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie. Snijd ondertussen de vijgen in kleine stukjes. Klop de eieren met het zout, de suiker en het merg uit het vanillestokje tot een fluffy mengsel. Laat het chocolademengsel enigszins afkoelen voordat je het eimengsel erdoorheen klopt. Spatel vervolgens het amandelmeel en de vijgen erdoor. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en schenk het chocolademengsel erin. Zet 15 tot 20 minuten in de oven.

Snijd de ananas in kleine blokjes, bewaar 150 g. Bak de blokjes een paar minuten met twee eetlepels honing. Rooster de kokos in een koekenpan en maal de 150 g ananas met het kokosmelk tot een glad mengsel in een keukenmachine. Spatel dit door de roomkaas. Snijd de brownies in repen van ongeveer 8 bij 3 cm. Serveer met de ananasblokjes en kokos erbovenop en een schep van het roomkaasmengsel.

Tip: de brownie is het lekkerst als je ‘m een dag van te voren maakt.

 

 

Andijviestamp met walnoten-fenegriekkaas

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:


1,2 kg aardappelen
1 krop andijvie
1 flinke ui, gesnipperd
klontje boter
scheutje melk
snufje(kruiden)zout
peper
2 theel. pittige mosterd
fenegriek/walnootkaas, in blokjes

 

Was de groente en laat uitlekken. Snijd de andijvie in smalle reepjes of stukjes. Kook ondertussen de aardappelen met een snufje zout gaar en stamp ze fijn met een scheutje melk, mosterd, kruidenzout en peper. Fruit de uisnippers in boter, roer ze door de aardappelpuree en schep beetje bij beetje de gesneden andijvie er door. Roer er de blokjes kaas door en serveer.
Variatie extra lekker: Voeg stukjes augurk en fijngeknipte peterselie of bieslook toe. 

 

 

Stoofpotje met kikkererwten en chorizo

 

2 potjes kikkererwten
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 ui, fijngesneden
2 puntpaprika’s
2 wortelen, in plakjes gesneden
1 blik tomatenblokjes
250 gram spekblokjes
300 ml groentebouillon
1 laurierblad
1 eetlepel  paprikapoeder
olijfolie
peper en zout
handje peterselie, fijngesneden
1 knoflookteen, gepeld
snufje zeezout
1 pakje chorizo

 

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan en smoor daarin de wortelen, puntpaprika’s en de ui tot de ui glazig wordt. Voeg hieraan de knoflook toe en bak al roerend even mee. Doe de spekblokjes erbij en bak 5 minuten op een middelmatig vuur. Bestrooi met het paprikapoeder. Bak nog 2 minuten en voeg de tomatenblokjes, bouillon en laurierblaadje toe. Laat dit mengsel 10 minuten zachtjes doorkoken. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg toe aan het stoofpotje.
Wrijf 1 teen knoflook met de peterselie en wat zout in een vijzel tot een pasta. Voeg dit mengsel toe  en laat nog 2 minuten doorkoken.
Bak de plakjes chorizo knapperig.

 

Verdeel de stoofpot over kommen en leg er wat chorizo op en garneer met  gehakte peterselie. Eet er geroosterd volkorenbrood bij.

 

Spruitjesroerbak

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

750 gr spruitjes
3 uien, in ringen
1 duimlengte gember, geraspt

½ citroen, geperst
hazelnoten of amandelen
quinoa of bulgur

 

Kook de spruitjes kort voor. Roerbak deze spruitjes met uiringen en de gember in olie totdat ze beetgaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap. Serveer met geroosterde geschaafde amandelen of hazelnoten en bulgur of quinoa.

 

 

 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl