Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 

 

Gegrilde maiskolven met limoenboter

 

4 maïskolven
1 limoen, sap en rasp
175 g roomboter
handje vol koriander
1 rode peper
1 theel. honing
1 teen knoflook
1 eetl. komijnzaad
2 theel. paprikapoeder
peper en zout

 

Kook de maïskolven tot ze beetgaar zijn. Maak ondertussen de limoenboter. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Knijp het sap uit van de limoen en rasp het schil. Hak de koriander, rode peper en knoflook fijn. Meng deze ingrediënten door de boter en voeg ook de honing toe. Breng op smaak peper en zout. Bestrooi de maïskolven na het koken met paprikapoeder en komijnzaad en verpak ze in aluminiumfolie. Leg ze zo minimaal 20 minuten op de bbq, of grill ze in een grillpan zonder aluminiumfolie. Serveer de maïskolven met de pittige limoenboter

 

 

Zomerse tzatziki


500 ml. Griekse yoghurt 
1 komkommer
2 à 3 teentjes knoflook
1 eetlepel verse dille, fijngesneden
1/2 citroen
olijfolie
peper en zout

 

Doe de yoghurt in een mengkom en knijp 2 á 3 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. Voeg een eetlepel olijfolie toe. Strooi een eetlepel verse of gedroogde dille uit over het mengsel. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe (denk om de pitjes) en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de tzatziki een aantal uur opstijven in de koelkast. Het beste kun je de tzatziki een avond van te voren maken. Tip: het is ook heel lekker om een eetlepel fijngehakte munt door de tzatziki te roeren.

 

 

 

 

 

 

 

Fryoles (bonenstoof)
Recept van de Groene Kookacademie

 

Dit heeft u nodig voor 4-6 personen:
2 uien
4 teentjes knoflook
1 rode peper
3 eetl olijfolie
1 theel komijnpoeder
1 theel paprikapoeder
1 theel geelwortel
1 theel korianderpoeder
5 eetl tamari
3 eetl tomatenpuree
500 g  gare bonen naar keuze (bruine bonen, nierbonen, zwarte bonen, linzen..)
3 dl groentenbouillon
zout

 

Hak de uien, knoflooktenen en peper fijn. Fruit dit in de olijfolie glazig. Voeg de specerijen toe en bak ze even mee. Voeg tamari en tomatenpuree toe en laat dit mengsel enkele minuten bakken. Doe de bonen erbij en 3 dl bouillon, breng het mengsel op smaak met zout. Laat de bonen nog 10 min. pruttelen met de deksel op de pan totdat er een dikke saus ontstaat. Lekker met een salade en brood, rijst of bij quesadilla's.

 

 

 

 

 

 

Perzikencake

 

 6 perziken, ontpit en in helften gesneden

150 g suiker
115 g boter, op kamertemperatuur
140 g bloem
1 tl bakpoeder
2 eieren
1 snufje zout
eventueel 1-2 el suiker

 

De oven voorverwarmen op 180° C / gasoven stand 4. Klop de suiker en de boter goed luchtig. Zeef de bloem samen het bakpoeder en meng dit kort met het luchtige suiker/boter mengsel. Klop de eieren met het zout erdoor. Meng alles goed maar zo kort mogelijk.
Giet het beslag in een ingevette (spring)vorm en maak glad. Bedek met de perziken (bolle kant naar boven) en bestrooi eventueel met 1-2 eetlepels suiker.
Bak 40-50 minuten in de voorverwarmde oven op de laagste richel.
De cake is lauwwarm het lekkerst.  Zeef er voor het opdienen nog wat poedersuiker over.

 

 

Gegrilde bospeen 

 

Ingrediënten:
6 wortelen
2 1/2 takjes tijm
1/2 eetl. gemalen komijn
1 1/2 eetl. olijfolie
1/2 eetl. honing
1/2 eetl. balsamico azijn
zeezout 

 

Verwarm de barbecue. Was de wortels, haal het groen eraf en leg ze op een rooster/schaal. Verdeel de takjes tijm erover en bestrooi met gemalen komijn. Besprenkel de wortels met olie, honing en balsamico en zet de bospeen 15 - 30 minuten op de barbecue. Bestrooi daarna ruim met zeezout en serveer als bijgerecht bij frietjes of een salade.

 

 

Preitaart


Benodigdheden voor 4 personen:
1000 g prei
200 g gebuild tarwemeel
150 g belegen kaas
60 g koude boter
1 dl koud water
4 eetl graanvlokken
3 theel. kerrie 
2 eieren 
1 eetl. zonnebloemolie
mespunt zout
peper 


Doe het meel en het zout in een kom en leg de boter er in dunne schijfjes op. Wentel de schijfjes telkens door het meel zodat ze niet aan elkaar vastplakken. Snijd de boter met twee messen tot korreltjes. Maak een kuiltje in het mengsel en giet daar het water in. Kneed het tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en bekleed daarmee een ingevette vorm. Prik met een vork een paar keer in het deeg om blaasvorming tijdens het bakken te voorkomen. Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de prei en snijd deze fijn. Verwarm in een pan de olie met kerrie, voeg de prei toe en smoor deze glazig. Klop de eieren met het zout en de peper los. Meng dit ook met de groente. Rasp de kaas. Meng de kaas en de vlokken door het groentemengsel en verdeel dit over het deeg. Zet de taart in het midden van de oven en bak ze in 40 min. klaar.

 


Pittige zalm-grapefruit salade

 

Dit heb je nodig voor vier personen.
1 zalmmoot
1 quinoa
2 grapefruits
2 rijpe avocado’s
gemengde sla
1 limoen of citroen
1 bosui
1 tl chilivlokken of -poeder
peper en zout


Kook in een steelpannetje 1 kopje quinoa in 2 kopjes water op half hoog vuur. Zodra al het water is opgenomen (na zo'n 10-12 minuten) roer je de quinoa goed om en haal je het pannetje van het vuur. Haal de schil van de grapefruit en snijd de partjes los van elkaar. Vang ook het sap op. Snijd de avocado's in plakjes. Maak een dressing van (een deel van) het grapefruitsap, wat limoen- of citroensap en chilivlokken, zout en peper. Snijd de bosui in fijne ringen. Bak in een hete pan met wat olijfolie de zalm op de huid halfgaar. Het is het lekkerst als de binnenkant nog rauw is. Haal de zalm uit de pan en voeg de gesneden bosui toe en laat deze even kort bakken. Verdeel de sla over een bordje, schep hierop de quinoa, en rangschik de partjes grapefruit en avocado erop. Sluit af met de gebakken zalm en de bosuitjes. Lepel de dressing erover en eet direct!

 

 

Verwend fruit


Dit heb je nodig voor vier personen.


2 grapefruits
2 bananen
2 kiwi’s
1 theelepel kaneel
1 scheut amaretto
2 eetlepels honing
1 scheut room
6 walnoten


Walnoten pellen, in stukjes hakken en in een droge koekenpan roosteren totdat ze bruin kleuren. Regelmatig omscheppen. Grapefruit schillen, eventueel ook de velletjes verwijderen, en in partjes delen. Banaan en kiwi in kleine stukjes snijden. Fruit, kaneel, honing, likeur en room mengen. Vlak voor het opdienen de warme noten toevoegen.

 

 

Gegrilde groenten van de barbecue

 

1 teen knoflook
8 el olijfolie
4 el balsamicoazijn
1 paprika
2 tomaten
1 aubergine
1 courgette
(platte) peterselie

 

Pers de knoflook uit en meng met ¾ van de olie en de azijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de groenten in grote stukken. Besprenkel alle groenten met de dressing.
Grill de groenten op de barbecue in ca. 5 min. gaar. Keer halverwege. Snijd de peterselie fijn. Leg de groenten op een schaal, besprenkel met de rest van de olie en bestrooi met de peterselie.

 

 

Geroosterde bloemkool

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 

bloemkool
ui
bakje cherry trostomaatjes
1 teentje knoflook
1 tl gedroogde tijm (flinke)
1 tl paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
Parmezaanse kaas
citroensap
peper en zout

 

 

 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bloemkool en snijd deze in roosjes. Snijd de ui in halve ringen en de tomaatjes doormidden. Pers de knoflook. Meng in een ovenschaal de bloemkoolroosjes met de ui, tomaat, tijm, paprikapoeder en olijfolie. Hussel dit goed door elkaar zodat de olijfolie en andere ingrediënten zich goed mengen met de bloemkool. Breng de bloemkool op smaak met peper en zout.

 

Verdeel het bloemkoolmengsel over een ovenplaat. Rooster de schotel 25 minuten in de oven. Rasp de Parmezaanse kaas. Strooi de Parmezaanse kaas over de bloemkool en verwarm de schotel nog 5 minuten in de oven. Sprenkel voor het serveren de citroensap over de bloemkool.  Lekker met aardappeltjes en een salade.

 

 

Pittige sperziebonen


500 g sperziebonen
1  rode ui
1 teentje knoflook
1  rode paprika
1 Spaanse peper
olijven
olijfolie
½  citroen
zout
versgemalen peper

 

Breng een pan met water op hoog vuur aan de kook. Maak de bonen schoon en kook ze beetgaar. Spoel ze koud en laat ze goed uitlekken. Pel de ui en snijdt in grove stukken. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika in repen. Snijd de olijven en de Spaanse peper in ringetjes. Verhit de grillpan. Gril de bonen, paprika, olijven, knoflook, Spaanse peper en ui op hoog vuur. Blus af met het citroensap en breng op smaak met zout en peper.

 

 

Romige blauwe bessenmoes

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:
2 bakjes blauwe bessen
150 ml water
rietsuiker naar smaak
1 afgestreken el maïzena
een scheutje melk
100 ml slagroom
evt. 3 eetl. geraspte kokos

 

Was de blauwe bessen. Houd een paar bessen achter voor de garnering. Kook de overige bessen in het water gaar en pureer ze of wrijf ze door een zeef. Los de suiker erin op (verwarm het eventueel weer). Maak de maïzena aan met melk een bind de puree. Laat deze al roerende afkoelen. Klop de slagroom stijf en schep deze door de puree. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast. Garneer met wat achtergehouden blauwe bessen en de kokos

 

 

Salade met courgette en bosui


300 gr couscous of quinoa
bosje verse koriander, fijngehakt
250 gr cherrytomaten
½ blokje groenteboullion
1 courgette
3 eetl geroosterde amandelen
200 gr feta
4 stengels bosui
15 gr boter
40 gr rucola
 
Snijd de courgette in plakjes en grill deze in een pan aan beide kanten. Bereid de couscous of quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg aan het water het halve bouillonblokje toe. Snijd de bosui in ringetjes en halveer de tomaatjes. Meng de koriander, cherrytomaatjes, gegrilde courgette, amandelen en bosui door de couscous en verwarm nog even op laag vuur. Haal de pan van het vuur en roer de blokjes feta en rucola er door. Schep de couscoussalade op borden en serveer er eventueel een (pita)broodje bij.

 

 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl