Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 

 

Voorgerecht: venkelsalade met walnoten

 

2 knolvenkels
2 (rode) appels
2 sinaasappels
2 handjes gepelde walnoten
(kruiden)zout

 

dressing:
8 el walnootolie
2 el appelazijn
1 tl mosterd
snufje cayennepeper 

 

Groen van venkel knippen, venkel wassen en in dunne plakjes snijden. Dressing kloppen van de ingrediënten. Appel (met schil) in schijfjes snijden, 1 1/2 sinaasappel schillen en in partjes delen. Sap van 1/2 sinaasappel met de dressing mengen. Dressing door de salade mengen. Beetje (kruiden)zout over de salade strooien. Even laten rusten. Salade garneren met de walnoten.

 

Hoofdgerecht:  Tagliatelle met kabeljauw & venkelsalsa

 

16 cherrytomaatjes
zeezout en peper
2 el honing
1 knolvenkel
2 rode uien
flinke handvol basilicum
2 el kappertjes
1 citroen
2 tenen knoflook
2 appelazijn
4 el olijfolie
4 paprika’s
8 tomaten
4 moten kabeljauwfilet
350 g tagliatelle of spaghetti

 

Snijd de cherrytomaatjes in vieren en verhit wat olie in een pan. Bak ze kort en bestrooi met peper en zout. Karameliseer ze een minuut met een el honing. Snijd de venkel en een rode ui fijn en hak de basilicum grof. Meng dit met de kappertjes, het sap van een halve citroen, een teen knoflook (uitgeperst), de azijn, olie en rest van de honing. Laat een uur marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de paprika’s in repen en tomaten in kwartjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en zet 20 minuten in de oven. Leg de kabeljauw, bestreken met olijfolie, in een ovenschaal met vier citroenpartjes en basilicum. Haal de paprika en tomaat uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200°C. Zet de kabeljauw 15-20 minuten in de oven. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ontvel de paprika’s, snipper de andere rode ui en pers de knoflook uit. Fruit kort aan in olijfolie met peper, zout en basilicum. Voeg paprika en tomaat toe en pureer met een staafmixer. Laat op laag vuur 10 minuten pruttelen. Serveer de tagliatelle met de saus en leg de kabeljauw erbovenop met de salsa. Maak af met basilicum en citroenpartjes uit de ovenschaal. 

 

Nagerecht: rozemarijn-chocolademousse met zeezout

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 

150 ml melk
½  takje verse rozemarijn
200 g pure chocolade
250 ml slagroom
100 g (witte basterd)suiker
½  tl grof zeezout (korrels)
mespunt fijn zeezout

 

Ris de naaldjes van de rozemarijn. Hak de chocolade in stukjes.
Breng de melk met enkele naaldjes rozemarijn aan de kook. Draai het vuur uit en laat het mengsel even staan totdat het lauwwarm is. Smelt de chocolade au-bain-marie. Zeef de naaldjes uit de melk. Roer de gesmolten chocolade erdoor. Zet de pan in een bak met ijskoud water en laat het chocolademengsel afkoelen en dik en lobbig worden. Dit duurt ca. 15 min.
Klop de slagroom bijna stijf met de suiker en een mespunt zout. Schep in gedeelten door het chocolademengsel. Verdeel over 4 schaaltjes en strijk de bovenkant glad.
Leg er enkele korrels zeezout en een paar naaldjes rozemarijn op en laat de mousse een uur in de koelkast opstijven.

 

Paddestoelenragout

 

4 el olijfolie
8 el kikkererwtenmeel
1 laurierblaadje
800 ml (soja)melk
1 tl venkelpoeder

 

1 rode ui
2 tenen knoflook
2 el gedroogde oregano
2 tl paprikapoeder
250 g paddenstoelenmix
250 g kastanje champignons
60 g geitenkaas
handvol peterselie

 

1 aubergine
2 el olijfolie
zout en peper
8 boterhammen

 

Verhit de olijfolie in een sauspan en roer er de kikkererwtenmeel doorheen. Blijf roeren tot het meel helemaal is opgenomen door de olie. Doe het laurierblaadje en de helft van de melk erbij, roer goed door en giet vervolgens ook de rest van de melk erbij. Blijf roeren totdat de saus dik begint te worden, haal dan de pan van het vuur en meng de venkelpoeder erdoor. Zet de saus apart.

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergine in plakken en bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie en peper en zout. Leg ze 15 tot 20 minuten op een bakplaat met bakpapier in de oven tot ze gaar en enigszins bruin zijn. Snipper de rode ui en snijd de koflook fijn. Fruit deze op laag vuur aan met de oregano en paprikapoeder. Snijd ondertussen de paddenstoelen en champignons in grove stukken. Bak deze mee met de uien en voeg wanneer ze bijna gaar zijn de geitenkaas en peterselie toe. Roer ook de saus erdoorheen. Verhit wat olie in een grillpan en grill hierin de boterhammen. Serveer de ragout op de gegrilde boterhammen en met een frisse salade met gekleurde bietjes, geitenkaas, granaatappel en pecannoten voor een volledig hoofdgerecht.

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl