Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 

 

 

Marokkaanse tuinbonensalade

 

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

 

2 kilo tuinbonen
2 tenen knoflook
4 eetl. olijfolie
sap van 1, rasp van 1/2 citroen
2 theel. paprikapoeder
1 theel. komijnpoeder
1/4 theel. cayennepeper
2 eetl. vers gehakt korianderblad
12 zwarte olijven
zeezout naar smaak

 

 

 

 

Tuinbonen doppen en in ongeveer 15 min. gaar koken. Citroen raspen met een fijne rasp. Knoflook fijn hakken en samen met paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en citroen 5 à 10 min. zachtjes bakken in olijfolie. Koriander fijnhakken. Olijven in ringetjes snijden. Alles door elkaar roeren. Koud serveren.

 

Rabarber appeltaart

 

Dit heeft u nodig voor 1 taart:

 

Deeg:
500 g. tarwemeel (of een combinatie van ½ bloem en ½ meel)
200 g. koude boter, in stukjes gesneden
1 theel. zout
8 eetl. ijskoud water



Voor de vulling:
8 appels
8 rabarberstengels
sap van 3 sinaasappels
2 eetl. sinaasappelrasp
2 afgestreken eetl. kaneel
200 g. bloem
wat nootmuskaat
200 ml. honing
200 ml. vruchtenjam naar keuze (bijvoorbeeld abrikozenjam)
paneermeel of broodkruim

 

Kneed voor het deeg meel met boter, zout, klontjes boter en water tot een bal. Laat in plastic folie in de koelkast minstens een half uur rusten. Opnieuw kneden zodat het een soepel deeg wordt. 2/3 deel uitrollen en hiermee de bodem en zijkanten van een bakvorm bekleden. Bestrooi de bodem met wat broodkruim of paneermeel. 1/3 deel uitrollen en hiervan repen snijden. Verwarm de over voor op 190°C. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine stukjes. Was de rabarber en snijd ze in dunne plakjes. Meng in een grote schaal sinaasappelsap en -rasp, honing, jam, kaneel, snufje nootmuskaat en de bloem tot een papje. Schep hier de appel- en rabarberstukjes door. Schep de vulling in de vorm en leg de repen van het deeg kruislings over de taart. Zet in het midden van de oven en bak in ca. 50 min. goudbruin. Laat de taart iets afkoelen en opstijven.  De taart is zowel lauwwarm als koud erg lekker!

 

 

Oranje boven salade

 

Salade:
Kropsla
3 mini avocado’s
200 gr mini paprika’s
1 komkommer
1 rode ui

 

Dressing:
2 el balsamico-azijn
1 eetlepel honing
4 eetlepel olijfolie
peper en zout

 

Rooster de paprika’s en ontvel ze. Dit kan op verschillende manieren:
Oven: verhit de oven op 225 graden of zet de grill op de hoogste stand. Leg de paprika’s op een bakplaat, besprenkeld met een beetje olijfolie en wat zout. Grill ze in de oven tot ze zwart beginnen te blakeren en haal ze eruit.
Gasfornuis: De snelste manier is het grillen direct op het vuur. Leg hiervoor de paprika’s (voorzichtig met een tang) op een grote gaspit. Regelmatig keren.

 

Doe de paprika’s vervolgens in een plastic zak en laat een kwartier rusten. Verder dan de velletjes. Laat verder afkoelen.

Maak de dressing door alle ingrediënten goed door elkaar heen te kloppen. Maak op smaak met een snufje zou en flink wat peper.

 

Was en droog de sla. Snijd de avocado’s en de komkommer in stukjes. Snijd de rode ui in dunne, halve ringen.Verdeel de geroosterde paprika's in kleinere stukjes. Leg de sla op een schaal en verdeel de avocado, komkommer, rode ui en als laatste de gegrilde paprika’s erop en sprenkel de dressing er over.

 

Pasta met verse worst

 

1 eetlepel olijfolie
2 verse runderworstjes
1 teen knoflook
1 ui
1 takje rozemarijn
400 gr (tros)tomaten of 2 blikken tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel oregano
peper en (zee)zout
Parmigiano Reggiano
pasta naar keuze

 

Snipper de knoflook en ui. Ontvel de tomaten (eventueel) en snijd deze in kleine stukjes.
Verwarm de olijfolie in een braad- of hapjespan en braad de worstjes aan.  Voeg de ui, knoflook, het takje rozemarijn en tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg na een paar minuten ook de tomaten toe. Laat dit sudderen totdat er een saus vormt. Breng de saus op smaak met verse peper, zeezout en oregano. Laat dit een nog een klein half uur doorsudderen. Als de saus te dik wordt, voeg dan wat water toe. Verwijder voor het serveren het takje rozemarijn. Serveer met de gekookte pasta en schaaf er wat Parmigiano Reggiano over. 

 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl