Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 

 

Pizza met courgette, paprika en knakworst
Voor 2 pizza’s

 

1 rode ui
2 tenen knoflook
2 tl Italiaanse kruiden
300 g passata rustica
Handje verse peterselie
2 pizzabodems
2 el olijfolie
50 g geraspte kaas
½ courgette
¼ paprika
2 - 3 (vegetarische) knakworstjes
zout en peper

Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem. Snipper de ui en fruit deze kort aan. Pers dan de knoflook erboven uit en voeg de kruiden toe. Bak nog enkele minuten voordat je de passata en peterselie toevoegt. Breng op smaak met zout en peper en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de pizzabodems op een bakplaat en smeer beide in met een eetlepel olie. Verdeel vervolgens de saus en kaas over de bodems. Snijd de courgette in plakjes en de paprika en knakworstjes in stukjes. Verdeel dit over de pizza’s en bak ze in 8 - 10 minuten tot de bodem krokant is. 

 

 

 

Pompoenpannenkoek met appel en chocoladesaus

 

 

Recept van Anne-Marij de Koning

 

Voor 8 pannenkoeken

 

250 g pompoen, ongeschild en in kleine stukjes
500 ml melk + 3el
250 g bloem
2 eieren
1 tl kaneel
snuf zout
2 appels
2 el chocoladepasta
1 el honing
handvol pecan- of walnoten


Kook de pompoen vijf tot tien minuten tot de blokjes zacht zijn. Pureer ze samen met de halve liter melk. Voeg dan de eieren toe en roer alles door elkaar. Mix de bloem er samen met de kaneel en het zout door totdat je een homogeen beslag heb. Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak hierin eerst kort een handvol appelblokjes voordat je er een volle soeplepel van het beslag overheen schenkt. Draai de pannenkoek om wanneer het beslag gestold is en bak nog een minuutje door. Ga zo door tot het beslag op is. Meng dan voor de chocoladesaus de chocoladepasta met de honing en de drie eetlepels melk. Rooster de pecannoten nog kort en garneer de stapel pannenkoeken met de chocoladesaus en de noten.

Tip: de pompoenpannenkoeken smaken ook heel goed in combinatie met spek.  

 

 

Pasta met kip uit de oven

 

Recept van Janneke, voor 4 personen

 

250 gr kipfilet in kleine blokjes
200 gr spekblokjes, uitgebakken in eigen vet
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 prei in ringetjes
1 wortel in kleine blokjes
1 stengel groenselderij in stukjes
1 pot pastasaus sugo arrabiata
150 ml room of sojacuisine
300 gr fussili
1 bol mozzarella en/of 100 gr geraspte kaas

 

Verwarm de oven op 200 graden voor. Vet een ovenschaal in met wat olie of boter. Kook de pasta gaar. Bak de spekjes knapperig. Fruit de ui in wat olie goudbruin, doe er de kipstukjes bij en bak die ook lichtbruin. Voeg vervolgens de knoflook , de prei , de wortel en de selderij toe en bak die tot ze wat zachter worden. Giet de pastasaus en de room of sojacuisine erbij en warm nog even door. Schep de pasta erdoor en doe alles in de ovenschaal. Verdeel de spekjes en de kaas erover en zet de schaal zo'n 20 minuten in de oven tot de kaas begint te smelten en iets kleurt. Lekker met een kleine salade erbij. Bijvoorbeeld van knolselderij in luciferdunne reepjes  (eventueel even geblancheerd en koudgespoeld) met appel en walnoten. Klop een dressing van wat yoghurt en mayonaise en strooi er wat geroosterd karwijzaad over.

 

 

 

 

 

venkelschotel uit de oven

 

2 grote of 4 kleine venkelknollen, in plakken gesneden
olijfolie
2 el citroensap
1,2 kg aardappelen
peper en zout
2 kopjes gezeefde tomaten of 1 blikje gepelde tomaten, in stukjes
peper en zout
olijven naar wens (zonder pit)
120 g feta, verbrokkeld
evt.80 g geraspte kaas

 

Blancheer de venkelplakken in ruim water met zout beetgaar en laat ze uitlekken. Kook de aardappelen bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappelen in schijfjes. Vet een ovenschaal in en verdeel er de aardappelschijfjes, venkelplakken en tomaat over. Strooi er peper, zout en feta overheen en verdeel eventueel olijven over de schotel. Sprenkel citroensap en (rijkelijk) olijfolie over het geheel. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer 30 min. in de voorverwarmde oven.

 

 

 


Kleurige bonenschotel

 

Voor 4 personen

 

1 potje witte bonen
1 potje zwarte bonen
1 potje rode nierbonen
2 rode uien, in stukjes gesneden
2 wortels, in stukjes gesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 bloemkool, in roosjes
2 stengels groenselderij, in stukjes
2 tl gemalen komijn
1 tl chilipoeder
1 el gedroogde oregano
1 blik gehakte tomaten
100 g tomaten puree
½ citroen



Doe alle bonen in een vergiet, spoel ze af en laat uitlekken. Bak de uien met de knoflook en wortel een paar minuten op matig vuur. Voeg de bloemkoolroosjes en selderij toe en bak dit een paar minuten mee. Strooi de kruiden erover en doe de bonen, tomaten en tomatenpuree erbij en laat alles minstens een kwartier sudderen. Maak af met het sap van de citroen. Serveer met rijst of brood en naar smaak een klodder crème fraîche. 

 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl