Recepten

Gezond en creatief met de recepten van Odin 


 

Avocado en kiwi shake

2 avocado’s
1 citroen
6 kiwi’s
2 selderij stengels
4 takjes munt
handvol radijskiemen
200 ml appel gembersap

 

Snijd de avocado’s in grote stukken en pers het sap van het limoentje uit. Snijd de kiwi’s en selderij grof en rits de muntblaadjes van de takjes. Doe alles in een blender en zet hem op de hoogste stand. Laat een paar minuten draaien totdat alles goed vermengd is. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra sap of water toe. Garneer met wat munt en radijskiemen.


Vitamineboost!

Smoothie voor 4 personen

 

6 sinaasappels
6 kiwi's
scheut volle yoghurt
evt. takje munt 

 

Pers de sinaasappels uit en schil de kiwi's en snijd deze in stukjes.  Haal de blaadjes munt van het takje. Doe alle ingrediënten in een blender en pureer tot een glad mengsel in ongeveer een halve minuut.

 

 


Kabeljauwfilet met een broodkruimkorstje

 

250 g kabeljauwfilet
2 oude boterhammen
2 el olijfolie
2 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn of 2 el gedroogde rozemarijn
Zout en peper

Verwarm de oven voor op 180°C. Dep de kabeljauwfilets droog met een keukenpapiertje en leg ze in een ovenschaal. Doe het brood samen met de olijfolie, rozemarijn, knoflook en peper en zout naar smaak in een keukenmachine en maal tot kruimels. Verdeel dit over de kabeljauwfilet en zet het 10-15 minuten in de oven afhankelijk van de dikte van uw kabeljauwfilet.  


 

Mexicaanse wraps met gegrilde wortelen

 

 

Voor de bonensaus: 2 uien - 2 tenen knoflook - 1 tl komijnzaad - 1 tl korianderpoeder - 2 tl 

paprikapoeder - 1 tl chilipoeder - 400 g zwarte bonen - 400 g rode nierbonen  - 400 g gepelde tomaten (in blik) - 1 rode paprika - 3 el maïs

 

Voor de guacamole: 2 avocado’s - ½ tomaat - 2 tenen knoflook - 1 limoen - 1 rood uitje

 

Voor erbij:  1 zak corn chips nacho - 100 g geraspte kaas - 6 (wilde) wortelen - 1 tl paprikapoeder - 200 g crème fraiche – evt. 2 bosuitjes - 8 wraps - 1 mini romana

 

Snipper de uien en fruit kort aan. Pers de knoflook uit en bak kort mee voordat je de specerijen toevoegt. Giet de bonen af en spoel ze onder koud water. Doe ze samen met de tomaten bij de uien en laat op laag vuur een half uur inkoken. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze met de maïs de laatste vijf minuten toe aan de saus. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de wortelen in lange repen. Zet ze in een ovenschaal een half uur in de oven met een scheut olie, paprikapoeder en wat zout. Doe de nacho’s in een ovenschaal en verdeel de helft van de kaas erover. Zet de laatste tien minuten bij de wortelen in de oven. Snijd voor de guacamole de tomaat en ui fijn en mix dit met de avocado, uitgeperste knoflook en het sap van ¾ limoen. Snijd de bosui in ringetjes en meng met de crème fraîche en de rest van het limoensap. Snijd de sla in repen en verwarm de wraps een minuut in de oven. Serveer in schalen zodat iedereen zijn eigen wrap kan aankleden. 

 

 

 

Pompoenpannenkoek met appel en chocoladesaus

 

 

Recept van Anne-Marij de Koning

 

Voor 8 pannenkoeken

 

250 g pompoen, ongeschild en in kleine stukjes
500 ml melk + 3el
250 g bloem
2 eieren
1 tl kaneel
snuf zout
2 appels
2 el chocoladepasta
1 el honing
handvol pecan- of walnoten


Kook de pompoen vijf tot tien minuten tot de blokjes zacht zijn. Pureer ze samen met de halve liter melk. Voeg dan de eieren toe en roer alles door elkaar. Mix de bloem er samen met de kaneel en het zout door totdat je een homogeen beslag heb. Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak hierin eerst kort een handvol appelblokjes voordat je er een volle soeplepel van het beslag overheen schenkt. Draai de pannenkoek om wanneer het beslag gestold is en bak nog een minuutje door. Ga zo door tot het beslag op is. Meng dan voor de chocoladesaus de chocoladepasta met de honing en de drie eetlepels melk. Rooster de pecannoten nog kort en garneer de stapel pannenkoeken met de chocoladesaus en de noten.

Tip: de pompoenpannenkoeken smaken ook heel goed in combinatie met spek.  

 

 

Pasta met kip uit de oven

 

Recept van Janneke, voor 4 personen

 

250 gr kipfilet in kleine blokjes
200 gr spekblokjes, uitgebakken in eigen vet
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 prei in ringetjes
1 wortel in kleine blokjes
1 stengel groenselderij in stukjes
1 pot pastasaus sugo arrabiata
150 ml room of sojacuisine
300 gr fussili
1 bol mozzarella en/of 100 gr geraspte kaas

 

Verwarm de oven op 200 graden voor. Vet een ovenschaal in met wat olie of boter. Kook de pasta gaar. Bak de spekjes knapperig. Fruit de ui in wat olie goudbruin, doe er de kipstukjes bij en bak die ook lichtbruin. Voeg vervolgens de knoflook , de prei , de wortel en de selderij toe en bak die tot ze wat zachter worden. Giet de pastasaus en de room of sojacuisine erbij en warm nog even door. Schep de pasta erdoor en doe alles in de ovenschaal. Verdeel de spekjes en de kaas erover en zet de schaal zo'n 20 minuten in de oven tot de kaas begint te smelten en iets kleurt. Lekker met een kleine salade erbij. Bijvoorbeeld van knolselderij in luciferdunne reepjes  (eventueel even geblancheerd en koudgespoeld) met appel en walnoten. Klop een dressing van wat yoghurt en mayonaise en strooi er wat geroosterd karwijzaad over.

 

 

 

 

 

venkelschotel uit de oven

 

2 grote of 4 kleine venkelknollen, in plakken gesneden
olijfolie
2 el citroensap
1,2 kg aardappelen
peper en zout
2 kopjes gezeefde tomaten of 1 blikje gepelde tomaten, in stukjes
peper en zout
olijven naar wens (zonder pit)
120 g feta, verbrokkeld
evt.80 g geraspte kaas

 

Blancheer de venkelplakken in ruim water met zout beetgaar en laat ze uitlekken. Kook de aardappelen bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappelen in schijfjes. Vet een ovenschaal in en verdeel er de aardappelschijfjes, venkelplakken en tomaat over. Strooi er peper, zout en feta overheen en verdeel eventueel olijven over de schotel. Sprenkel citroensap en (rijkelijk) olijfolie over het geheel. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer 30 min. in de voorverwarmde oven.

 

 

 


Kleurige bonenschotel

 

Voor 4 personen

 

1 potje witte bonen
1 potje zwarte bonen
1 potje rode nierbonen
2 rode uien, in stukjes gesneden
2 wortels, in stukjes gesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 bloemkool, in roosjes
2 stengels groenselderij, in stukjes
2 tl gemalen komijn
1 tl chilipoeder
1 el gedroogde oregano
1 blik gehakte tomaten
100 g tomaten puree
½ citroen



Doe alle bonen in een vergiet, spoel ze af en laat uitlekken. Bak de uien met de knoflook en wortel een paar minuten op matig vuur. Voeg de bloemkoolroosjes en selderij toe en bak dit een paar minuten mee. Strooi de kruiden erover en doe de bonen, tomaten en tomatenpuree erbij en laat alles minstens een kwartier sudderen. Maak af met het sap van de citroen. Serveer met rijst of brood en naar smaak een klodder crème fraîche. 

 

 

 

 

Kijk voor meer lekkere recepten ook eens op www.odin.nl