Salamita

Concetta & Francesco in het veldOdin & Salamita

 Een van de eerste opdrachten van Odin kwam 28 jaar geleden voort uit de vraag van de boeren van Salamita of zij hun producten via Odin in Nederland af konden zetten. Odin ging daar graag op in en sindsdien hebben we een goede samenwerking. De coöperatie bevindt zich in Barcelonna Pozzo di Gotto op het zonverwarmde Sicilië.

 

Vulkanische kracht

De Salamita-boeren telen op biologische en biologisch-dynamische wijze en dat heeft in de loop der jaren zijn vruchten afgeworpen. Ze bemesten de grond met koeien- en schapenmest van biologische boeren uit de buurt. Alvorens deze mest uit te strooien wordt zij nog gemengd met de mest van hun eigen kippen, konijnen en schapen. Onder de bomen groeien ze planten als klaver, gras en distel, om de grond tegen de brandende zon te beschermen. Daarnaast worden er meerdere gewassen naast elkaar geteeld, om de natuurlijke diversiteit van het landschap en het bodemleven te stimuleren. Door deze manier van werken weten de Salamita-boeren het beste te halen uit de vruchtbare vulkanische grond rond de Etna, die rijk is aan mineralen. 

 

Producten

Inmiddels  zijn er ruim 120 boeren bij de coöperatie aangesloten, die samen een breed assortiment producten telen en produceren. Zo komen er uit hun boomgaarden diverse citrusvruchten, zoals zoete Sanguinello en DruiventelerTarocco bloedsinaasappelen, mandarijnen en friszure citroenen. Op hun akkers verbouwen zij het gehele jaar door een gemend aanbod van o.a. bladgroentes, penen en knollen. Ieder jaar zijn zij de eersten om de nieuwe Nicola aardappels te rooien. De boeren verbouwen ook seizoensgebonden producten, zoals muskaatdruiven, amandelen en hazelnoten. Daarnaast maakt Salamita ook olijfolie, pasta, wijn, honing en ambachtelijk Siciliaans amandelgebak.

 

De producten van Salamita komen van verschillende plaatsen van het eiland. Zo groeien de bloedsinaasappels aan de voet van de Etna en wordt het zeezout gewonnen in de befaamde zoutpannen van Trapani, die al sinds de oudheid in gebuik zijn. Bent u benieuwd naar meer productlocaties van coöperatie Salamita op Sicilië, klik dan op de blauwe punten in de onderstaande kaart.

 


Salamita weergeven op een grotere kaart


 

Salamita vrachtwagenAantal kilometers in de vrachtwagen...

Odin werkt al jaren met hetzelfde Italiaanse transportbedrijf. Vanuit Italië naar Geldermalsen is het een tocht van 2.400 km. De vrachtwagens vanaf Sicilië gaan op de boot tot Midden-Italië. In Noord-Italië gaat de vrachtwagen op de trein voor het stuk door de Alpen. Door het gebruik van de boot en trein wordt er 1000 kilometer minder met de vrachtwagen afgelegd. Dat betekent minder brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot.

 

100% biologisch, 100% dynamisch

Veel telers van coöperatie Salamita werken biologisch-dynamisch en hun producten mogen dan ook het Demeter-keurmerk dragen. Biologisch-dynamische boeren streven ernaar het eigen karakter van planten en dieren te behouden of zelfs te versterken. Koeien houden hun horens. Kippen houden hun snavels. En er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van zaadvaste rassen. Dit zijn planten die zich door eigen zaadproductie kunnen voortplanten. Evenwichtige planten die volwassen kunnen worden. Dat geeft voeding met karakter. Vol met levenskracht. In de webwinkel zijn de producten uit de biologisch-dynamische landbouw herkenbaar aan het Demeter-keurmerk. Kijk voor meer informatie over Demeter eens op www.demeter-bd.nl

  

SalamitaDemeter-keurmerk