MIRIN KOOKWIJN

Mirin is een veelgebruikte smaakmaker in de Japanse keuken. De stroperige structuur van mirin geeft gerechten een mooie glans en de smaak is zoet, vol en rond, met een tikje umami. Deze populaire smaakmaker wordt ook wel zoete sake genoemd. Goede mirin heeft een alcoholpercentage van rond de 14%.

Mirin wordt gemaakt door gestoomde zoete rijst te mengen met rijst-koji. Daarna wordt gedestilleerde sake toegevoegd. Zo wordt het fermentatieproces onderdrukt en ontstaan grote hoeveelheden suikers en aminozuren. Hierdoor wordt niet alleen het rijpingsproces van 60 tot 90 dagen in gang gezet, maar ook de unieke, zachtzoete smaak en de opvallende oranje kleur bepaald. Met dat de mirin rijpt, wordt de kleur nog iets donkerder en de smaak zachter. Na deze eerste 2 tot 3 maanden rijpt het mengsel nogmaals 6 tot 12 maanden, net zolang tot een alcoholpercentage van ongeveer 14 procent is bereikt. Zo is het eindresultaat op z’n best!

Ingrediënten:zoete rijst*, shochu* (water, rijst*, koji ferment), rijst* en koji-ferment.
€ 7,69

MIRIN KOOKWIJN

OF